NM Vinter ble arrangert første gang i 1986 fra Sortland. Prøven hadde stor oppslutning og ble arrangert på Stokmarknes i 1992 før NM Vinter ble flyttet til Andøya i 1993 for å få flere gode terreng og mindre avstand til disse ble Andenes prøvens hovedkvarter. Terrengene på Andøya er store og flate. De er lett å gå og kjent for å ha godt med fugl. NM avvikles hvert år rundt palmehelga og har rundt 600 startende hunder. (UK-AK-VK). Prøven er tildelt CACIT.

Vinneren av NM Vinter tildeles NKK's sølvpokal og Blue Castle pokalen som er evigvandrende.

Hadsel og Sortland kommune i Vesterålen opprettet Blue Castle sølvpokalen som tildeles vinner NM Vinter. Midt på 1800-tallet var nordlandsnaturen svært tiltrekkende både for turister, jegere, vitenskapsfolk og kunstnere. På Gulstad nord for Melbu i Vesterålen opprettet den engelske marinekaptein Henry H. Molyneux jaktslottet Blue Castle. Engelskmennene kom nordover og jaktet med engelsksettere på Hadseløya. De kalte den rypeøya. Engelskmennene ansatte handlere og hushjelp. De hadde også lokale folk som trente og dresserte hundene til rypejakta. Både Kong Haakon og C. J. Hambro skal visstnok ha vært gjester på jaktslottet Blue Castle. Den kjente jegeren Jacob Bøckmann Barth hadde i flere perioder tilhold på Hadseløya og jaktet på øya. Rypejakt med stående fuglehunder på Hadseløya og engelskmennenes jaktslott på Gulstad på 1800-tallet var vel muligens starten på rypejakt med stående fuglehunder i Norge.

Frode Risdal i Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb og fuglehundmiljøet i Vesterålen da kalt 'Vesterålsmafiaen' var sterke pådrivere for å få NM Vinter til Vesterålen. Da som nå var det god dialog med grunneierne i Vesterålen.

På Fuglehundtinget i 1985 ble det besluttet å opprette Vinter NM for stående fuglehunder. Saken ble frontet av Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb med støtte fra de øvrige klubber i landet. Prøven skulle gå i nord med HVFK som arrangør.

Sortland var hovedkvarter for NM Vinter fra 1986 frem til 1992 hvor Stokmarknes var hovedkvarter før NM Vinter ble flyttet til Andøya og Andenes da økende oppslutning fra hele landet gjorde at det ble for lite terreng rundt Hadsel og Sortland.

NM Vinter i 1986 var to dagers og samlet 3 fulle VK parti og 12 UK/AK parti. Den første NM Vinter finalen gikk i Lovika. Vinner av NM finalen og Kongepokal ble Kalle Jordan med P Black Luckys Arra. På andreplass kom ES Lapphaugen's Chico til Kjell A. Myhra og på tredjeplass kom ES Zito til Bror Wold. Finaledommere var Ole Mathisen og Johan B Steen. Prøveleder var Mikal Stenhaug.

Første vinner på Andøya ble SV Jerv til Kåre Nergård. Finaledommere var Oddvar Moe og Arnfinn Veskje. Frode Risdal var prøveleder. Fra 2001 ble Exit Cup opprettet. Utslåtte VK hunder fikk en ny sjanse til å delta i en 2 dagers VK. Mange hadde reist langt og fikk derfor dette populære tilbudet.

NM Vinter har vokst med stor oppslutning fra hele landet også fra Sverige og Finland. NM Vinter Andøya har blitt årets happening for mange i fuglehundmiljøet.

NM Vinter Andøya lag ble opprettet i 2009 og første vinner ble Norsk Bretonklubb