Historikk NM Vinter

NM-Vinter ble arrangert første gang i 1986 fra Sortland. Prøven hadde stor oppslutning, og ble i 1992 flyttet til Andøya for å få flere gode terreng. Andenes ble prøvens hovedkvarter. Terrengene på Andøya er store og flate. De er lett å gå og kjent for å ha godt med fugl. NM avvikles hvert år i palmehelga og har rundt 600 startende hunder. (UK-AK-VK). Prøven er tildelt CACIT.

Vinneren av NM tildeles NKK's sølvpokal og Blue Castle pokalen som er evigvandrende. Hvert 5. - 6. år tildeles prøven Kongepokal.

På fuglehundtinget i 1985 ble det besluttet å opprette vinter NM for stående fuglehunder. Saken ble frontet av Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb (HVFK) med støtte fra de øvrige klubber i landet. Prøven skulle gå i nord med HVFK som arrangør. Sortland var hovedkvarter for prøven de første 7 år.


Det ble etterhvert for lite terreng rundt Sortlandsområdet pga. den økende oppslutning fra hele landet, og ble fra 1993 flyttet til Andøy, med Andenes som hovedkvarter.

Prøven i 1986 var 2 dagers og samlet 3 fulle VK parti og 12 UK/AK parti. Vinner av NM finalen og Kongepokal ble Kalle Jordan med P Black Luckys Arra. Deretter fulgte ES Lapphaugens Chio, Kjell A Myhra og ES Zito, Bror Wold.
Finaledommere var Ole Mathisen og Johan B Steen. Prøveleder var Mikal Stenhaug.

Første vinner i 1993 på Andøya ble SV Jerv, Kåre Nergård. Finaledommere var Oddvar Moe og Arnfinn Veskje. Frode Risdal var prøveleder.
Fra 2001 ble Exit Cup opprettet. Utslåtte VK hunder fikk en ny sjanse til å delta i en 2 dagers VK. Mange hadde reist langt, og fikk derfor dette populære tilbudet.

Prøven har vokst med stor oppslutning fra hele landet.
Også fra Sverige og innimellom noen fra Finland og Island.
De siste 12 år har vi i snitt hatt 570 deltagere fordelt på 36/38 parti, inklusive Exit Cup.

NM lag ble opprettet i 2009 og første vinner ble Norsk Bretonklubb.